onsdag 13. juli 2011

Update

Siden november er long gull posisjonen kraftig opp, mens short OBX er pt under et lite tap. Slik vi ser det er det ingen grunn til å løse inn hverken short eller long posisjonen.

Gull long: Gullprisen har over de siste 24 måneder fått et kraftig dytt av en historisk sett usedvanlig løs pengepolitikk, ikke bare av USA, men også Japan og Eurozonen. Da QEII ble avsluttet sist måned var det mange som spådde at gullprisen ville sprekke ettersom inflasjonsfaren ville reduseres betraktelig hvis USA slutter å trykke penger (gjennom POMOs).

Til tross for dette er gull sterkt, og ATH mot EURO og snart over sin nominelle ATH på 1577. Det er to grunne til at dette skjer (enten, eller, eller begge deler). 1) Eurozonen vakler, og som de siste ukers action i CDS spreads viser ser vi at det ikke bare er Spania og Portugal som er de neste problemstatene, men også Italia. Dette fører til usikkerhet rundt såkaldt FIAT money, altså penger som ikke er backet up av noe annet en et løfte. Fler og fler mener nå at det er mulig at EUROEN vil sprekke, og derfor går gull som et reelt alternativ til penger. 2) Mange tror at det er bare et spørsmål om tid før FED starter QEIII (i en eller annen form), og siste FOMC minutter viste jo at det er en gruppe i FED som sier at hvis markedet går ned vil de trykke mer. Dette var tidligere kjent som Bernanke putten, som betyr at markedet ikke kan gå ned, men heller opp på dårlige nyheter da dette fører til mer penger i omløp.

Hvilke av disse som driver gullprisen, eller om det er begge, er vi egentlig ikke så opptatt av. Dette fordi vi er av den oppfattning av Bernanke vil trykke mer penger før året er omme (ihvertfall annonsere det), og fordi problemene i Europa ikke kan eller vil gå bort med det første. Hellas er et strålende eksempel på dette: Hvorfor kom de i problemer ? Jo fordi de driver inneffektivt! De er elendige på drift! Som et selskap med dårlig kostnadskontroll, høy arbeidskapital og mye gjeld kan de ikke snu rundt på en femmøring. Det er klart en bail out hjelper i det korte bilde, men som Hellas viser klarer de ikke å nå målene om kostnadskutt og skatteøkninger, og de må ha mer penger. Nå er det slik at både Portugal, Italia og Spania er like dårlige på drift som Hellas (siden de er i situasjonen de er i), og derfor vil det samme skje her. Vi får en løsning, så sprekker det igjen når nye obligasjoner skal refinansieres. Dette fører til to utfall for Eurozonen: enten så tar det +10 år å løse problemene, ellers får vi en default/restrukturering og det blir en kortsiktig ragnarokk.

I begge scenarioer ser vi lite som kan presse aksjekurser opp! Det er viktig å forstå at det er nå problemene starter, ikke slutter! Se på Italia, de har klart å dytte problemene frem i tid, men nå kommer regningen. Dette betyr lavere public spending, høyere skatter og mindre inntjenting som en følge av lavere forbruk. Dette er fremtiden og realitetene.

Legg merke til at når forvaltere og sjeføkonomer utaler seg i avisene sier de alltid at aksjer er billig så fremt at estimatene holder. Det er her slaget står, de vil ikke holde! De må ned, og det får konsekvenser for aksjeverdier.

Det som selvførlgelig vil redde børsen er QEIII, men den ser vi ikke før slutten av året. Derfor går vi long gull og short OSEBX (med target 380).

2 kommentarer: